Pizza na spodzie z cukinii, mozzarelli, jajka i otrębów. |
Dobra, przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny!
SKŁADNIKI:
Na spód:
1 cukinia
1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!)
1 mozzarella light (bądź nie)
2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie)
przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.)
sos:
przecier pomidorowy (około 200g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatki:
co się nawinie!
niech was wyobraźnia poniesie :*
Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;)
Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie.
Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia.
Na upieczony placek wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na to przygotowane przez was, wasze ulubione dodatki.
Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez około 10 minut.
SAMCZEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz