Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika?
Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D
Zapraszam!
BISZKOPT:
Blacha 20-22cm
SKLADNIKI:
- 5
białek jaj ( 166g) + szczypta sody oczyszczalnej/soli
- 3 żółtka (60g)
-
ksylitol 50g
- mąka ryżowa 60g
- mąka pszenna 50g
WYKONANIE:
Rozgrzewa
piekarnik do 190* góra dół.
1. Białka ubijamy z sodą oczyszczoną na sztywną
pianę.
2. Ubijamy żółtka z ksylitolem. Masa powinna mieć bladożółty kolor
oraz mikser powinien zostawiać po sobie ślady (jak w ubitych białka,
tylko że taki stan utrzymuje się ok 10 sekund).
3. Na małych
obrotach miksera do żółtek z ksylitolem dodajemy białka oraz mąkę. 4. Wkładamy
do piekarnika na 20 minut.
Biszkopt: 790kcal B38 W132 T21
MASA SERNIKOWA/''ŚMIETANKOWA''
SKŁADNIKI:
-jogurt naturalny gęsty 0%
- żelatyna 6g
OPCJONALNIE (wliczone w kcal)
+ truskawki 50g jagody 50g i domowa konfitura z jabłek 100g
WYKONANIE:
1. Żelatynę zalewamy wodą w temperaturze pokojowej do poziomu. Odstawiamy na 2 minuty.
2. Żelatyna powinna przyjąć postać żelki, zalewamy ją wrzątkiem 2x więcej niż żelka. MIESZAMY do rozpuszczenia.
3. Żelatynę dodajemy do jogurtu i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
315kcal B23 W54 T0,5
TORT:
1. Biszkopt kroimy na pół.
2. Smarujemy konfiturą z jabłek.
3. Dodajemy jogurt
4. Dodajemy owoce.
5. Kładziemy na wierzch drugą warstwę ciasta.
GOTOWE!
CAŁOŚĆ 1105 B61 W186 T21,5
JEDNA PORCJA 1/10 110kcal B6 W18 T2
Czy mogą to być inne owoce, np. mrożone maliny? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście. To tylko propozycja
UsuńWygląda smakowicie, będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńVIA-MARTYNA.BLOGSPOT.COM
Oo jaki torcik *-*
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ksylitol?
Z góry dziękuję za odpowiedź :*
jakimkolwiek słodzikiem- brazowy cukier, miód, stewia
Usuń