CIASTO MARCHEWKOWE


Hejka!

     Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta marchewkowego KLIK

     Dzisiaj zaproponuję zupełnie inne rozwiązanie. Ciasto jest ciężkie i bardzo sycące!
Nie wiem czy to tak powinny być, czy wyszedł mi zwyczajnie zakalec...w każdym razie zakalce kocham, wiec moja dobra recenzja może być troszeczkę zakłamana.
Mimo wszystko zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

PS Osoby, które miały okazję spróbować wypieku były zadowolone!



SKŁADNIKI
- 3 starte na średnich oczkach marchewki (220g)
- 2 jajka
- 25g rozpuszczonego masła (można użyć oleju kokosowego)
- 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę (albo mąka jakakolwiek)
- 100g namoczonych we wrzątku daktyli
- 5g kakao (opcjonalnie)
+ cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona (szczypta)
+ 80ml wody

WYKONANIE:
1. Zetrzyj marchewki na tarce, a daktyle zalej wrzącą wodą.
2. Daktyle zmiel na mus.
3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i piecz ok 60 min w 150*

CAŁOŚĆ:  1350 B40 W180 T44

ROBIŁAM JESZCZE PYSZNĄ OPCJĘ!
Skladniki:
-3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru (Erytrol, u mnie...  ksylitol, stevia, może być miód czy cokolwiek co oslodzi)
- 2 duże (wielkie) starte marchewki
- cynamon
Wykinanie:
1. Ubij białka.
2. Przesiej przez sitko mąkę.
3. Do mąki dodaj startą marchewkę, przyprawy, słodzik i jeśli masz ochotę bakalie. Wymieszaj.
4. Dodaj olej, wymieszaj i ostrożnie połącz z białkiem.
5. Wstaw na 45 minut do 180*

Sandy

Jestem studentką Wychowania Fizycznego na AWFiS w Gdańsku. W swoim życiu miewałam wiele przelotnych pasji, zainteresowań, hobby... jednakże wszystkie po pewnym czasie mijały. Miało to miejsce dopóki nie zaczęłam (głównie przez własne kompleksy) zajmować się sportem, zdrowym żywieniem i ogólnie pojmowanym zdrowym stylem życia. Od tamtej pory nie potrafię wyobrazić sobie swojego dnia bez małej porcji ćwiczeń, czy też biegów.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe i napewno wypróbuję twój przepis 😊😊

    http://emkaablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń