CIASTO (bezglutenowe) Z RABARBAREM


Absolutnie nie jestem na diecie bezglutenowej, ale uważam, że są takie składniki, które warto ograniczać. Jakie to składniki? Pszenica- gluten, produkty mleczne-laktoza, cukier-węglowodany proste.
Dzisiaj przedstawiam wam ciasto iście wiosenne z przepysznym rabarbarem. Pamiętajmy, że rabarbar to warzywo... wiec <3 dobra wiadomość dla tych, którzy nie jedzą owoców po 12 lub jedzą tylko do śniadania! Będę próbowała odtworzyć to ciacho w wersji ''jak zjeść ciasto na kolacje:D''
TYMCZASEM ZAPRASZAM PO PRZEPIS:



SKŁADNIKI NA CIASTO:

- 300 g kaszy jaglanej

- 470 ml wody
-160 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier)
-3 łyżki miodu (możesz dodać inny słodzik)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 20 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g rabarbaru



WYKONANIE:

KASZA:
-wypłucz ją pod zimną wodą
- następnie potraktuj wrzątkiem
1) Do naczynia wsyp kaszę i zalej ją 470 ml wody (ok 2,5 szklanki) i gotuj na niewielkim ogniu do wchłonięcia.
2) Zblenduj kaszę na pół gwizdka :D
3) Dodaj resztę składników (poza rabarbarem) i blenduj dalej. (Nie musi to być gładka masa)
4) Obierz rabarbar i pokrój na małe kawałki
5) Wylej masę do tortownicy/ na blachę i na wierzchu ułóż rabarbar. |
6) Piecz w 180* przez godzinę
7) Po godzinie wyłącz i otwórz piekarnik i pozostaw na kolejną godzinę do wyschnięcia i ‘’opadnięcia’’.





SMACZNEGO!

CAŁOŚĆ: 1700 kcal B55 W290 T44
JEDEN KAWAŁEK (1/10): 170kcal B5,5 W29 T4,4

Sandy

Jestem studentką Wychowania Fizycznego na AWFiS w Gdańsku. W swoim życiu miewałam wiele przelotnych pasji, zainteresowań, hobby... jednakże wszystkie po pewnym czasie mijały. Miało to miejsce dopóki nie zaczęłam (głównie przez własne kompleksy) zajmować się sportem, zdrowym żywieniem i ogólnie pojmowanym zdrowym stylem życia. Od tamtej pory nie potrafię wyobrazić sobie swojego dnia bez małej porcji ćwiczeń, czy też biegów.

6 komentarzy:

  1. ,,A co tooo jeeeest gluuuuten?" :D
    A czemu dodaje się oliwę z oliwek do ciasta? A co to jest ksylitooooool?
    Wygląda bardzo smacznie, ziomeczku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gluten jest białkiem roślinnym, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. W produkowanej obecnie pszenicy, zwiększono poziom glutenu o ok. 50%, przez co nasz układ trawienny nie radzi sobie z jego trawieniem.

    Oliwę z oliwek dodałam, ponieważ nie posiadam oleju w domu! Ale nie polecam, lepiej dodać każdy inny zdrowy olej. Oliwę powinno się dodawać na zimno.

    Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej z brzozy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zastąpić ten rabarbar czymś podobnym żeby nie trzeba było zmieniać proporcji i mieć pewność że też się uda?

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że nie ma problemu. Możesz dodać sobie jakie chcesz owocki w proporcji mniej więcej 250-300g. Truskawki, jagody, borówki, maliny, jabłko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, trzeba korzystać do póki jest świeży własny rabarbar.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń