HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal



Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC!
Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak?


Ciasto bez:
- mąki
- cukru
- masła
- tłuszczu
- drożdży 
No i wyszło PYSZNE!
A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6

SKŁADNIKI:
-7 białek (+łyżka sody oczyszczonej)
-3 żółtka
- jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g
- jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g
- suchy mak 250g
-3 jabłka
-kasza manna (1/2 szklanki) 60g
-przyprawa korzenna 5g

+słodzik według uznania(dałam dużo :D  0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność)

WYKONANIE:
MAK wsypać do miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom (po 30 minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne 30 minut.

1. Białka ubić z sodą oczyszczoną
2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku.
3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać.
4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1).
5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia.

PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 180* PRZEZ GODZINĘ

SMACZNEGO!

CAŁOŚĆ: 2150 B107 W173 T125

Sandy

Jestem studentką Wychowania Fizycznego na AWFiS w Gdańsku. W swoim życiu miewałam wiele przelotnych pasji, zainteresowań, hobby... jednakże wszystkie po pewnym czasie mijały. Miało to miejsce dopóki nie zaczęłam (głównie przez własne kompleksy) zajmować się sportem, zdrowym żywieniem i ogólnie pojmowanym zdrowym stylem życia. Od tamtej pory nie potrafię wyobrazić sobie swojego dnia bez małej porcji ćwiczeń, czy też biegów.

15 komentarzy:

  1. Makowiec idealny!😍<3 zrobie na 100% !!:*💕💖

    OdpowiedzUsuń
  2. Koleżanko mam pytanie czy kasze mam ugotować ? Drugie to w jakim naczyniu Ty piekła to " ciasto " ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sucha kaszę dodajemy.
      W blaszce do pieczenia (sprawdzaj ile ci wyszło ciasta i dopasuj blaszkę do ilosci + zostaw miejsce na to aby ciasto mogło odrobinę urosnąć)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! ;) I pewnie tak smakuje!

    P.S. Kochana, kasza manna zawiera gluten.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wymiary ma Twoja blaszka? Planuje upiec taki makowiec na święta, jednak chciałam zrobić o połowę mniejszy (rodzinka, woli tradycyjny, więc będę go jadła sama -.-) ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiego słodzika używasz?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym zastąpić kaszę mannę? :| Po prostu nie posiadam jej w domu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie wyszedł znacznie ciemniejszy niż Tobie... Zupełnie jakbym dodała kakao :o
    Ale i tak pyszny 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kwestia zdjęcia, no moje tez były ciemne :D

      Usuń