Rabarbar. Ciasto na obiad, gdy znudzi Ci się ryż.


Jeszcze muszę się nauczyć, jak robić szybko i skutecznie zdjęcia jedzenia, zanim je zjem... :D Ciężka sprawa. Trudno! Najważniejsza jest treść... ale ładne zdjęcia by się przydały. Trening czyni mistrza, wiec jeszcze potrenuję silną wolę!

Brakuje mi posiłku do kawy. No.. Do drugiej kawy. Szukałam rozwiązania.... A to nie było wcale łatwe, ponieważ staram się jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO?


 Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA!

JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM
MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15












Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu i szybko zjadałam ciasto!

Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową  i rabarbarem.

Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem.

Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami.

Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia.

Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut.




SKŁADNIKI:

- 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 białka jaj i 1 żółtko
- rabarbar (150g)
- orzechy 15g
- stevia u mnie w płynie
- ekstrakt waniliowy
+ możesz oczywiście dodać co chcesz do środeczka



WYKONANIE:
1) Ugotuj kaszę jaglaną (na małym ogniu!) na wodzie w proporcji ok 1 na 4 (tzn. wody 4 razy więcej niż kaszy) i dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego .
2) W międzyczasie oddziel żółtka od białek i ubij białka.
    Do ubitych białek dodaj 4 krople stevi/słodzik i wymieszaj.
3) Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć, ale polecam tę czynność), dodaj żółtko, słodzik (u mnie 3 krople) rabarbar, pokrojone orzechy. Wymieszaj.
3) Do ciasta dodaj 2 łyżki ubitych białek i ponownie wymieszaj.
4) Naczynie wysmaruj lekko tłuszczem (ja smaruje masłem klarowanym) i wylej gotową masę. Na wierzch dodaj ubite wcześniej białka.
5) Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180* na 25minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto jeszcze na 15 minut.

SMACZNEGO!



MAKROSKŁADNIKI I KALORIE:  300kcal B18 W25 T15



Sandy

Jestem studentką Wychowania Fizycznego na AWFiS w Gdańsku. W swoim życiu miewałam wiele przelotnych pasji, zainteresowań, hobby... jednakże wszystkie po pewnym czasie mijały. Miało to miejsce dopóki nie zaczęłam (głównie przez własne kompleksy) zajmować się sportem, zdrowym żywieniem i ogólnie pojmowanym zdrowym stylem życia. Od tamtej pory nie potrafię wyobrazić sobie swojego dnia bez małej porcji ćwiczeń, czy też biegów.

3 komentarze:

  1. Hej ! Jakiej wielkości naczynia użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe. sama ocenisz po tym ile ci wyjdzie przed włożeniem do piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń