Cukinii w tym roku u mnie nie
zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające
w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią zrobię? Pomysłów mam
jednak mnóstwo. Warzywo jest dość naturalne w smaku, wiec nie ma
co się ograniczać do czystko wytrawnych dań!
Dzisiaj gofry. Jeśli chodzi o to czy przypominają tradycyjne w swojej chrupkości- nie. Są wilgotne, raczej ciężkie ale super smaczne!
Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam!
Polecam nie ograniczać się do gofrownicy!
Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut
PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.!
Użyjmy wyobraźni!
Dzisiaj gofry. Jeśli chodzi o to czy przypominają tradycyjne w swojej chrupkości- nie. Są wilgotne, raczej ciężkie ale super smaczne!
Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam!
Polecam nie ograniczać się do gofrownicy!
Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut
PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.!
Użyjmy wyobraźni!
SKŁADNIKI:
- 200g cukinii
- 2 białka jaj
-35g mąki (u mnie żytnia)
- 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky słodzik)
- 5g kakao
- cynamon szczypta
- proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta
- słodzik według uznania
- 200g cukinii
- 2 białka jaj
-35g mąki (u mnie żytnia)
- 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky słodzik)
- 5g kakao
- cynamon szczypta
- proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta
- słodzik według uznania
DODATKI u mnie:
- 10g batona proteinowego
- 105g jeżyn
- 80g truskawek
- 11g orzechów w karmelu
- 7g orzeszków ziemnych
- 10g batona proteinowego
- 105g jeżyn
- 80g truskawek
- 11g orzechów w karmelu
- 7g orzeszków ziemnych
WYKONANIE:
CUKINIA:
- zetrzyj na tarce
- wsyp szczyptę soli
- przełóż do miski
- po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY
RESZTA:
- białko ubijamy na sztywną pianę
- dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie
- ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam
- pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni!
SMACZNEGO!
CUKINIA:
- zetrzyj na tarce
- wsyp szczyptę soli
- przełóż do miski
- po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY
RESZTA:
- białko ubijamy na sztywną pianę
- dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie
- ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam
- pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni!
SMACZNEGO!
CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37
W51 T12
CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL B25 W33 T1
CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL B25 W33 T1
zjadłabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńCo można dać zamiast odżywki bialkowej i czy jej brak podwyzszylby kaloryczność ciasta? :)
OdpowiedzUsuńTeraz tak:
Usuńz 20g cukru (biały i trzcinowy tak samo) zamiast odżywki: 265 B10 W43 T1
z 20g ksylitolu: 232kcal B10 W43 T1
20g miodu: 249 B10 W39 T1
:*
To są gofry na wypasie! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:*
UsuńO, super pomysł! Też ostatnio robiłam ciasto z cukinii kakaowe :)
OdpowiedzUsuńCudowne z pewnością!
Usuńojej, nie jadlam jeszcze nigdy cukinii na slodko :) jak sie w koncu dorobie gofrownicy to na pewno wyprobuje!!
OdpowiedzUsuńZawsze możesz na patelni!
UsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń