Cukiniowe cudo -> 180 kcal?






















Witajcie!
Dzisiaj wielkie, pyszne cudo, które ma tyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D
Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą całkiem dobre rzeczy. Jak? Dzisiaj zapomniałam o mące i o orzechach (dobra orzechy zjadłam zanim je 'wsadziłam' do ciasta) co spowodowało, że wypiek jest taki ''dietetyczny''. Jedyny minus jaki zauważyłam->cisto jest bardzo, bardzo mokre oraz odrobinę pracochłonne! Ale smaczne bez dwóch zdań, co jest najważniejsze, czyż nie mam racji?
No to bierzcie cukinię do ręki i lecimy!
SKŁADNIKI:
- białka jaj 2 (+szczypta sody oczyszczonej)
- odżywka białkowa 10g
(jeśli zastąpicie ją cukrem-  wyjdzie tak samo kalorycznie, jeśli miodem, ksylitolem czy stevią wyjdzie jeszcze mniej )
- cukinia starta i odsączona 175g
- jabłko 110g
- kakao 10g

+ ja dodałam jeżyny 150g (+50kcal B1 W9 T0,6)

 WYKONANIE:
1) Obieramy cukinie, ścieramy ją na tarce, odrobinę solimy i odstawiamy
- ścieramy na tarce jabłko i dodajemy odrobinę cynamonu
2) Ubijamy białka wraz z odrobiną sody oczyszczonej
*** Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ***
3) PORZĄDNIE odsączamy cukinię z wody. Naprawdę BARDZO! :*
4) Do białek dodajemy cukinię, jabłko, odżywkę i kakao. Mieszamy.
5) Wykładamy naczynie ciastem (ja dodałam jeszcze do środka i na wierzch jeżyny) i wkładamy na 40 minut do piekarnika.

WYJMUJEMY I KONIECZNIE CZEKAMY AŻ OSTYGNIE! :*

CIACHO: 182kcal B19 W21 T1
CIACHO Z JEŻYNAMI: 232kcal B20 W28 T1,6

Sandy

Jestem studentką Wychowania Fizycznego na AWFiS w Gdańsku. W swoim życiu miewałam wiele przelotnych pasji, zainteresowań, hobby... jednakże wszystkie po pewnym czasie mijały. Miało to miejsce dopóki nie zaczęłam (głównie przez własne kompleksy) zajmować się sportem, zdrowym żywieniem i ogólnie pojmowanym zdrowym stylem życia. Od tamtej pory nie potrafię wyobrazić sobie swojego dnia bez małej porcji ćwiczeń, czy też biegów.

16 komentarzy:

  1. świetne ciacho, na podwieczorek idealne, a do tego tylko koktajl owocowy i nic więcej mi nie trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak bez wagi kuchennej "odmierzyc" 175g cukini? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mi bardzo smakowało. Mokre. Bardziej jak stała papka o smaku czekolady. Nie czuć cukinii :D

      Usuń
  4. wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje. Nietypowy przepis z wykorzystaniem cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i Pieknie :-D

    Zapraszam do siebie www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Całe ciacho tylko tyle kcal ??? to chyba żart... jeśli tak to UWIELBIAM CIĘ !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. no masz :D takie ciasto można samemu całe zjeść :D

    OdpowiedzUsuń